Propers esdeveniments

Història CAU
Història de l’escoltisme i el guiatge PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 30 de novembre de 2010 22:00

1907: Naixement de l’escoltisme
L’escoltisme va nèixer a Anglaterra l’any 1907, fruit de la intuïció de Lord Baden Powell que, observant i retenint els comportaments i les inquietuds dels joves del seu temps, va desenvolupar una proposta educativa que tenia com a objectiu la formació de ciutadans compromesos i responsables. La proposta donà el protagonisme als nois, en totes les seves activitats. L'estiu de 1907 va tenir lloc el primer campament escolta a l'illa de Brownsea (Dorset, Anglaterra).

1912: Naixement del guiatge
La muller de Lord Baden Powell, Lady Olave, era una gran entusiasta de l'escoltisme i creia que podia fer molt de bé als nois... i a les noies. Fou l'any 1912 que donà una nova proposta: era el naixement del guiatge. Així va ser com es va fer càrrec de l'equivalent de l'escoltisme per a les noies.
A partir d'aquell moment, l'escoltisme i el guiatge prengueren ràpidament una gran volada i, en poc anys, es va estendre a molts països del món.

1927 i 1932: L’escoltisme i el guiatge a Catalunya
A Catalunya des de principis de segle ja es coneixen intents de formar grups escoltes, però no és fins als anys vint que es consolidà un escoltisme conforme a la societat catalana. Així, el 1927 Josep Maria Batista i Roca funda Minyons de Muntanya i el 1932 neix Germanor de Noies Guies. Batista i Roca va optar per adaptar el mètode scout anglès - anomenant-lo escolta - perquè, a diferència d'altres opcions, aquest advocava pel compromís amb el país defugint la vinculació amb una proposta política concreta.

1933: La construcció d'un escoltisme català unificat
Els primers temps de Minyons de Muntanya van ser d’expansió i van anar acompanyats d'un procés d'aproximació a les altres associacions escoltes catalanes. Després de la proclamació de la República i l'autogovern, el 1933, els efectius dels Exploradores de Catalunya es van escindir i crearen els Boy Scouts de Catalunya, que reclamaven un reconeixement scout internacional. Amb tot, aquestes dues entitats, un cop esclatada la Guerra Civil, el risc d'ingerències oficials va fer que optessin per unificar-se i es va constituir els Minyons de Muntanya - BOY SCOUTS de Catalunya, la Institució Catalana d'Escoltisme (ICE).

1936: L’esclat de la Guerra Civil
L'esclat de la Guerra Civil espanyola va malmetre el projecte de l'escoltisme català i aquest va començar a actuar prestant tot tipus de serveis d'assitència, com l'atenció d'evacuats i refugiats, o actuant com a auxiliars sanitaris, entre moltes altres tasques. Alguns dels guies, caps i dirigents més joves van ingressar a l'escola d'oficials i es van incorporar al front. Curiosament, l'esclat de la Guerra Civil (18 de juliol) va coincidir amb l'ascens a la Pica d'Estats d'un grup d'escoltes, encapçalats per Mossèn Antoni Battle. Durant el seu descens es va torçar un peu i va haver de ser transportat en baiard. Posteriorment, Mossèn Batlle va marxar a l'exili amb l'ajuda del conseller Gasol.

1940: Els Minyons Escoltes i les Guies Sant Jordi en la clandestinitat
Amb el triomf dels franquistes, la ICE va ser il·legalitzada i perseguida. Però un grup reduït va intentar reprendre l'activitat escolta en la clandestinitat i va aconseguir que aquesta no desaparegués en cap moment. L’any 1945, impulsades per Mn. Antoni Batlle naixien de manera clandestina, d'una banda, Minyons Escoltes i, de l’altra, Guies Sant Jordi. Entre 1948 i 1953, els agrupaments havien passat de 12 a 36. Però l'opressió del règim franquista feia témer per la seguretat dels infants, dels caps i dels responsables, i la situació va arribar a ser tan crítica, que l'any 1954 el Consell de la Institució va acordar suspendre les activitats. Tot i aquesta resolució, alguns agrupaments van continuar reunint-se.

1954: Els Minyons Escoltes entren en la legalitat mitjançant la DDE
L'any 1956 el bisbe de Barcelona va crear la Delegació Diocesana d'Escoltisme, que va permetre que alguns agrupaments s'emparessin en la legalitat. Poc després, els bisbes de Vic i de Girona també van crear les seves delegacions. La unió de totes elles va constituir el moviment Minyons Escoltes. Al mateix temps, aquesta represa va activar el Moviment a altres comunitats nacionals de l'Estat; el model escolta català es va expandir a les Balears i al País Basc.

1959: Escissió de l’escoltisme català
Es crea a Monsterrat l'Associació Catalana d'Escoltisme, com a federació de les tres entitats resultants del trencament de la ICE: Minyons de Muntanya, Boy Scouts de Catalunya i Delegació Diocesana d'Escoltisme (més endavant anomenada Minyons Escoltes). Aquesta estructura federativa preservava la unitat de l'escoltisme català i, al mateix temps, permetia l'actuació autònoma de tres diferents versions d'escoltisme.
Per la seva banda, la Germanor de Noies Guies no va haver de suspendre mai les seves activitats. Tot i això, dins del guiatge també van sorgir discrepàncies quan els agrupaments catòlics, que eren la majoria, van aconseguir que se'ls reconegués el dret d'associació dins la Germanor de Noies Guies. Aquest fet va generar tensions que van culminar amb la separació definitiva dels agrupaments catòlics, que van crear Guies Sant Jordi amb una estructura federativa similar a la que tenien els escoltes.

1977: Fusió dels Minyons Escoltes i les Guies Sant Jordi en Minyons Escoltes Guies Sant Jordi de Catalunya
Les dues organitzacions, Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi van evolucionar de manera paral·lela com a espai de formació democràtica i de renovació pedagògica i es van convertir en una escola de democràcia i civisme. El treball conjunt entre ambdues associacions va portar que el 1977 es fusionessin en una de sola. D'aquesta manera, es va crear Minyons Escoltes Guies Sant Jordi de Catalunya (MEGSJC), que introduïa definitivament el concepte de coeducació, un mateix projecte educatiu dirigit tant als nois com a les noies.

2007: Any del Centenari
Des d'aleshores, el Moviment ha continuat contribuint en l'educació de moltes generacions i actualment s'ha convertit en una entitat dinàmica, capaç de mobilitzar 13.000 infants i joves, que ha sabut adaptar-se al llarg del temps a la realitat juvenil i a la societat catalana, apropant la proposta al jovent i aprofundint constantment en el mètode de treball que és propi de l'escoltisme i el guiatge per fer-ne una eina útil a les necessitats dels nostres dies.

Font: http://www.escoltesiguies.cat/

 
Història del CAU a Martorell PDF Imprimeix Correu electrònic
dimarts, 30 de novembre de 2010 21:59

L'Agrupament Escolta i Guia Joan XXIII (El Cau), fundat el 1962, forma part del moviment de MINYONS ESCOLTES I GUIES SANT JORDI DE CATALUNYA, que ofereix als nois i noies la possibilitat de ser ells mateixos els protagonistes de la seva pròpia educació, gràcies a la vida en grup, perquè vagin adquirint el gust per les responsabilitats i es comprometin a favor dels altres.

Des de l’agrupament es desenvolupa i es duu a la pràctica la tasca de l’educació en el lleure, fent que els nois i les noies que hi participen aprenguin a viure i a conviure d’una manera diferent, amb un esperit de servei, implicats en la societat, responsables de les seves accions, amb un compromís personal, interessat pel medi ambient i sobretot crítics.

Aquesta tasca es desenvolupa amb els dissabtes, les sortides, les activitats d’estiu (campaments, rutes o camps de treball) i altres activitats relacionades amb l’agrupament. Els nois i les noies són els qui ideen i planifiquen l’activitat, sempre amb l’atenció i el recolzament dels caps, amb la intenció de l’educació a partir de la creació i l’acció.

 Notícies recents

Notícies MEG


Funciona amb Joomla!. Programari lliure distribuït sota la llicència GNU/GPL.